Jesteśmy tym, co jemy

Żywność jest konieczna, aby przetrwać. Jedzą zwierzęta, jeść musimy i my. Trzeba jednak zastanawiać się nad tym, co jemy i czy zawsze jest to dobre dla naszego organizmu. Swego czasu spożywane pokarmy były praktycznie wolne od wpływu technologii, a możliwości sztucznego ingerowania w produkcję jedzenia były ograniczone do minimum. Niestety wraz z rosnącą populacją ten stan rzeczy uległ zmianie. Aby wyżywić coraz liczniejsze społeczeństwa, przemysł spożywczy musiał umasowić produkcję. Oznaczało to średni spadek jakości, dodawanie do mięsa, jarzyn i owoców różnego rodzaju polepszaczy.

Nawozy miały przyspieszyć wzrost roślin jadalnych, opryski uchronić je przed żarłocznymi szkodnikami. Zakazane dziś antybiotyki podawane zwierzętom rzeźnym miały przyspieszać przyrost tkanki mięśniowej i ograniczać śmiertelność hodowli. Nowoczesne technologie zmieniły branżę spożywczą i rolnictwo tak radykalnie, że coraz trudniej zjeść dzisiaj coś ekologicznego. Ma to niestety przełożenie na zdrowie populacji oraz model naszych zachowań konsumenckich.

nowość na rynku zegarki orient zegarki orientalne ? http://www.blognavi.pl/naviexpert-nawigacja-gsm-online/492-roczny-abonament-naviexpert-na-majowke-30-taniej